Pysyvät hampaat ovat kasvaneet jo aika hyvän kokoisiksi ja niinhän siinä sitten kävi kuin ei toivottu: toinen alakulmuri jää sinne suun sisään ja on jo alkanut kaivaa kitalaen ja ikenen välille koloa. Onni onnettomuudessa on kuitenkin se, että toinen alakulmuri kasvaa ihan nätisti oikealle paikalleen.

Tulppa on taas kärttyinen eikä haluaisi antaa koskea päähänsä ollenkaan, välillä kaulapannan poisottaminenkin saa aikaan suuttumusta. Niinpä käytiin näyttämässä hampaita lääkäritädille ja seuraavanlaiset vaihtoehdot olisivat suoritettavissa:

1. Hampaan oikominen. Tätä tehdään vain Anidentissä, ei Jyväskylässä. Kallista, lisäksi koira pitäisi saada olemaan pureskelematta mitään koko oikomishoidon ajan, pari- kolme kuukautta. No way, ei tulisi onnistumaan. Tai no ehkä kuonokopan kanssa...

2. Hampaan poisto. Tämän pystyisi oma eläinlääkärimme suorittamaan. Koska kulmahammas ja sen suuri juuri on osa koiran alalleukaa, alaleuka heikkenee huomattavasti ja joissain tapauksissa se saattaa jopa murtua. Mutta toisaalta Tulppa on vasta puolivuotias ja sen luusto vielä kasvaa ja vahvistuu tuosta poistetun hampaan kohdalta. Lisäksi toinen hyvä puoli on se, että toiselle puolen leukaa ei tarvitse tehdä mitään. 

3. Pulpa-amputaatio eli hampaan katkaisu. Tämäkin toimenpide tehdään Anidentissä.  Koiralle jää kulmahampaan paikalle nysä, jota se pystyy käyttämään ja juuri jää paikoilleen leukaluuhun. Hammasta kuitenkin täytyy röntgenillä seurata vuosittain, koira täytyy siihen aina rauhoittaa. Mahdollisesti myöhemmin  hampaaseen täytyy tehdä juurihoito. On olemassa riski että katkaistu hammas tulehtuu, se voi kuluakin. Toisaalta jos toimenpide ja jatko menee hyvin, koiralla olisi "melkein normaali" purukalusto käytössään.

Näistä vaihtoehdoista päädyin tuohon hampaan poistoon. Se on edullisinkin vaihtoehto ottaen huomioon matkakulut ja jatkoseurannan tarpeen. Riskinsä on kaikissa toimenpiteissä. Aika on varattu ensi viikolle.

Tässä vielä kuvat tänhetkisestä tilanteesta. Alemmassa kuvassa näkyy kolo minkä hammas on tehnyt, ja se hammas ei ole vielä edes täysmittainen... Tulpan suuta pidetään auki puruluulla koska se ei todellakaan mielellään anna ronkkia tuota nyt. Se on kipeä selvästi.