En ole kauheasi käyttänyt millekään koiralleni sheippaamista koulutsmenetelmänä, naksua olen käyttänyt vain tietyissä tilanteissa merkkaamaan jotain tiettyä asiaa (esim. Letulla oikea seuraamisasento). Nyt kuitenkin päätin rakentaa Tulpasta koekappaleen tähän koulutsmenetelmään.

Otin tavoitteekseni että koira ottaa tietyn lelun suuhunsa ja aloitin naksuttelemaan. Ensin tietysti pelkkää naksua ja makupalaa jotta Tulppa tajuaa että näillä asioilla on yhteys, sitten hyvin pian siirryttiin asettamaan vaatimuksia. Ensin pään kääntö leluun päin, sitten selvempi katseen kohdistaminen. Aika pian Tulppa jo koski kuonolla leluun, siinä kohti pidettiin pieni tauko.

Tauon jälkeen jatkoin taas ensin pelkästä katseesta ja Tulppa tajusikin homman heti. Kuitenkin se alkoi tönimään lelua tassulla ja kun lelu siirtyi koiran taakse, tuli ongelmia. Tässä kohti siirsin lelun takaisin samaan aemaan kun se oli aluksikin, sitten jatkettiin. Katse, kosketus, suunavaus, etuhammaskosketus...  Eipä aikaakaan kun lelu oli pennun suussa ja se oli kiikuttamassa sitä minullepäin.

Uskomatonta.